Till en början kommer dock användningen begränsas av att många e-postprogram och webbläsare måste uppgraderas för att det ska fungera problemfritt. Alla programvaror där domännamn används, som webbläsare och e-postprogram, måste uppgraderas för att fullt ut kunna hantera IDN-domännamn. Därför kommer det att bli en övergångsperiod när det förekommer praktiska problem. Även efter att det lösts kommer användare utomlands, som saknar svenskt tangentbord, att ha svårigheter med de nya domännamnen. Vi rekommenderar därför alla som skaffar ett domännamn med svenska tecken, ett så kallat IDN-domännamn, att se det som ett komplement till sitt klassiska domännamn med internationellt gångbara tecken.
Idag fungerar alla webbläsare med domännamn som har åäö. Att besöka hemsidor är således inte något problem idag. Värre är det med e-post. Det finns inga vedertagna e-postklienter idag som klarar av att hantera e-postadresser med åäö på ett enkelt sätt. Räkna därför inte med att använda domännamnet med e-post.
Låt säga att ni har ett företag som heter ”Ströms El”. Ni ska då registrera två domännamn. Först registrerar ni domännamnet ”StrömsEl.se”. Denna domän pekar ni på er hemsida så att er hemsida visas när man besöker http://strömsel.se. De flesta webbhotellen stödjer det idag.
Nästa steg är att registrera domännamnet ”StromsEl.se”. Som ni ser saknar denna det svenska tecknet ’ö’ , istället använder vi ’o’. Detta domännamn använder ni för er e-post. Anledningen är att ingen e-postläsare idag kan på ett enkelt sätt skicka e-post till sven@strömsel.se. Istället använder ni sven@stromsel.se för e-post. Ni kopplar också detta domännamn mot er hemsida så att denna visas när man besöker http://stromsel.se. Då kan man besöka er hemsida även om man saknar åäö på tangentbordet.
När ni registrerar dessa två domännamn hos Registrera Domän, då ingår tjänster som innebär att allt ovan fungerar, utan att ni behöver teckna webbhotell. Behöver ni med avancerade funktioner, då tecknar ni webbhotell, och även där stödjer vårt webbhotell allt ovanstående. T.ex. kan ni parkera domänan ”stromsel.se” på ”strömsel.se” så att båda domännamnen visar samma hemsida, och det utan extra kostnad.
Internets svenska toppdomän .se är svensk fullt ut. Det är möjligt att registrera domännamn med tecknen å, ä, ö, ü och é som ett komplement till dagens klassiska domännamn med a-z, 0-9 och bindestreck.
.se var en av de första toppdomänerna i Europa med att införa så kallade internationaliserade domännamn (IDN). Just nu erbjuds fem tecken men senare kan det bli aktuellt med betydligt fler.
Hur fungerar det då? Problemet med Internet är att alla system byggdes för endast det engelska alfabetet (tecken som kan beskrivas med 7 bitar). Internet fungerar av att många system pratar med varandra. Vill man t.ex. att hemsidor skall fungera med åäö, så behöver man skriva om massor av system så att de alla förstår åäö. Detta är helt ogörligt på kort tid. Tag då också hänsyn till alla andra språk som kinesiska, arabiska, japanska osv som också har specialtecken så förstår man hur omfattande det vore. Vad man istället bestämt är att alla system fortsättningsvis bara stödjer ’a-z’. Andra tecken, som ’åäö’, de kodas om till ’a-z’ så att systemen förstår dem. Denna omkodning sker t.ex. i webbläsaren. När man som användare anger ett domännamn med svenska tecken, då kodar webbläsare automatiskt om detta till tecken med ’a-z’ utan att användaren märker något. Alla webbläsare gör det som sagt idag, men tyvärr inga e-postläsare.
Låt oss nu ta ett exempel. Vår webbsida har alltid varit, https://registrera-doman.se. Vi äger också det svenska namnet http://registrera-domän.se. Om er webbläsare stödjer svenska tecken kan ni klicka på den svenska länken och det kommer att fungera. Det egentliga domännamnet är http://xn--registrera-domn-elb.se. Det är xn--registrera-domn-elb.se som är det egentliga domännamnet som finns registrerad och som finns i olika namnservrar. Webbläsare som stödjer svenska tecken översätter http://registrera-domän.se automatiskt tillhttp://xn--registrera-domn-elb.se utan att användaren märker något.
sNästan alla toppdomäner stödjer idag specialtecken, men vilka specialtecken de stödjer, det skiljer sig åt. Vissa stödjer de svenska tecknen ’åäö’, visa stödjer bara de tyska eller de franska specialtecknen, vissa bara arabiska eller kinesiska. Få toppdomäner stödjer alla specialtecken som finns. De svenska tecknen finns med .SE och .NU och några fler.
När ni söker efter domännamn att registrera hos Registrera Domän, så kan ni söka med specialtecken i namnet och vår sökmotor vet vilka toppdomäner som stödjer de tecken ni angivit. Ännu så länge går det bara att söka domännamn med det västerländska tecknen. Vill ni registrera domännamn med t.ex. ryska, kinesiska, japanska, arabiska tecken, då måste dessa först konverteras till tecken med enbart ’a-z’.
För att konvertera namn med specialtecken till tecken med ’a-z’ (kallas för ASCII tecken, eller Punycode tecken) rekommenderar vi Punycode converter. Här kan man konvertera alla typer av språk, även de som inte är västerländska.
.SE: Sedan 2003 är det möjligt att registrera .se-domäner med tecknen å, ä och ö samt é och ü. 2007 tillkom även de tecken som förekommer i de officiella svenska minoritetsspråken: finska, meänkieli (tornedalsfinska), samiska, romani och jiddish. Samtidigt blev också skrivtecknen för de övriga nordiska språken möjliga att använda i .se-domäner.
Vill ni fråga något precis nu? Prova då vår chatt. Vi har annars en omfattande dokumentation i vår Kunskapsdatabas och i vår WebbMotell FAQ.
© Copyright Ikasp Nätverkslösningar AB 2000 – 2025