Det europeiska alternativen

Ytterst prisvärd e-postlösning

Vi erbjuder två olika e-postlösningar. Dels en prisvärd traditionell e-posttjänst typ Gmail och dels en avancerad e-posttjänst baserad på Microsoft Exchange.

Vår traditionella e-posttjänst kallar vi för Enkel E-Post. Den är mycket prisvärd och fungerar för privatpersoner och större företag. Den stödjer IMAP, det finns flera olika webbmailklienter att välja mellan och ett kraftfullt skydd för Malware, Virus och Skräppost ingår.

Vi erbjuder också Microsoft Exchange. Vi erbjuder samma sak som e-posttjänst som MS Office365, men med den stora skillnaden att all vår infrastruktur finns i Sverige. Er e-post lämnar aldrig Sveriges gränser. Ni kan läsa mer om denna och beställa den genom att klicka här.

Behöver ni bara en e-postlösning, ni har inte behov av kalender, globala adressböcker och så vidare, då kan denna lösning vara helt rätt för er. Denna e-postlösning innehåller allt som ni behöver. Ni läser och skickar e-post med Roundcube som webmail, med säker 2-faktorsinloggning om ni så önskar. Ni kan sätta upp tidsbestämda autosvar, regler för inkommande e-post, sätta upp kontaktlistor med mera. Självklart ingår ett rigoröst skydd för skräppost, virus och malware, men mycket liten risk för att förlora legitim post.

Med de mer avancerade planerna ingår multidomän och alias-domäner. Med multidomän kan ni sätta upp e-postkonton för flera domännamn, t.ex. för foo.com och bar.com. Med alias-domäner kan ni sätta att alias på domännamnnivå, dvs att man t.ex. kan skicka post till kalle@foo.com eller kalle@foo.se, det spelar ingen roll, båda fungerar och posten kommer till en och samma e-postlåda.

Utöver webmail kan ni självklart använda andra e-postklienter på t.ex er mobiltelefon och dator.

Priser (alltid med moms inkluderat)

Olika alternativ

198 kr /år

Personlig

  • 10 e-postkonton
  • 1 domän
  • 10 GB Utrymme
  • Förenklad skräpposthantering
  • Amazon SES
329 kr /år

Företag

  • 25 e-postkonton
  • 2 domäner
  • 25 GB Utrymme
  • Förenklad skräpposthantering
  • Amazon SES
1600 kr /år

Företag+

  • 100 e-postkonton
  • 4 domäner
  • 100 GB Utrymme
  • Förenklad skräpposthantering
  • Amazon SES

Kommer min e-post fram till mottagaren?

Den e-post jag skickar, kommer den verkligen fram till mottagaren? Försvinner den i tomma intet, hamnar den i mottagarens skräppost?

Det allt större problemet med att malware och phishing distribueras med e-post har inneburit att allt större krav ställs av e-postleverantörer för att de skall godta den e-post som skickas till dem och deras kunder. Det stora leverantörerna såsom Microsoft, Google och Yahoo har väsentligt ökat kraven får att de skall godta e-post som skickas till deras kunder. Ni kan läsa mer om detta i artikeln Google ställer högre krav på epost som skickas till gmail adresser.

SPF/DKIM/DMARC (Ingår med AMAZON SES)

Det första och mest kritiska man behöver göra för att ens e-post skall komma fram är att sätta SPF/DKIM/DMARC för sin domän. Vi har flera artiklar i vår kunskapsdatabas om detta.

Ni kan testa om de är satta för er domän, se vår artikel Hur kontrollerar jag att SPF och DKIM är satta?

SPF och DKIM är regel satta som standard i våra tjänster. DMARC är emellertid mer komplicerat att ställa in. Det kräver övervakning av e-post under en period.

Vi erbjuder därför en tilläggstjänst där vi:

Optimerar era möjligheter att de mail ni skickar verkligen kommer fram. Vi utför följande:

  1. Ser till att ni har rätt SPF satt
  2. Ser till att DKIM är aktiverat och används när ni skickar e-post från vår e-postserver
  3. Under 30 dagar övervakar vi ert DMARC utfall tills dess det inte ger några fel. Då sätter vi DMARC quarantine/reject och ni får en slutrapport.
  4. Fortsättningsvis får ni veckovisa rapporter om hur den e-post ni har skickat lever upp till DMARC från gratistjänsten Dmarc PostmarkApp

 

SMTP utgående e-post (Ingår med Amazon SES)

En annan parameter för vilken trovärdighet ett mail har är vartifrån det kommer, från vilken e-postserver den kommer.

Våra e-postservrar har gott rykte, men i det stora hela skickar våra e-postservrar mycket små volymer e-post, på både gott och ont. Skickar man mindre volymer e-post då är det också svårare att bedöma serverns trovärdighet, vilket gör att det är svårt att få högsta möjliga trovärdighet. Därimot Amazon, de skickar massivt mycket e-post, och framförallt, de har järnkoll på att det inte skickas ”skit”.

Amazon har en e-posttjänst, ”Amazon SES”, som man kan använda. Dess e-postservrar har mycket hög trovärdighet och sätter man då själv SPF/DKIM/DMARC då kan man absolut inte göra mer.

Nu är det dessvärre ganska komplicerat att teckna tjänsten ”Amazon SES” och framförallt konfigurera den. Därför erbjuder vi ”Amazon SES” som en tjänst, där vi sköter precis allt, där ni som kund inte påverkas eller behöver göra något själv. I tjänsten ingår också att vi sätter upp SPF/DKIM/DMARC. Denna tjänst kostar 525 kr i installationskostnad och sedan 400 kr/år. Med denna tjänst kan man skicka 10.000 brev varje månad. Har ni hemsida som skickar e-post, t.ex. WordPress, då kommer även denna att skicka via Amazone SES, givet att man använder autentiserad SMTP för att skicka e-post.

Varje vecka får också varje e-postanvändare en rapport som visar vilka av de mail som skickats under veckan som kommit fram till mottagaren, och vilka som inte kommit fram. Ni kan då se svart på vitt vad som skett. Detaljerad teknisk information finns tillgänglig.

Förenklad hantering av skräppost

I detta exempel är de två första ”false positive” som kommer att vitlistas. De två sista är spam som vi vill skall hamna i karantänen.

Här kan ni direkt i detta brev:

  • Vitlista avsändaren. Om brevet felaktigt kategoriserats som skräp, då vitlistar ni bara avsändaren här så kommer hens framtida mail inte att kategoriseras som skräp och det angivna mailet hämtas automatiskt till er inbox.
  • Svartlista avsändare. Då kommer alla mail som denna avsändare skickar att hamna i karantän.
  • Om ni inte vill vitlista avsändaren, men ni vill titta på mailet, klicka då på ”Hämta”.
  • Ni kan alltid när som helst logga in till er karantän och hantera er skräppost där. Klicka på ”Spam Portal”. Lämpligt kan vara att sätta denna som ett bokmärke i webbläsaren.

När ni loggar in till er karantän möts ni av följande:


Här kan ni göra betydligt mer:

  • Först och främst kan ni titta på innehållet i brevet utan att det behöver komma till er Inbox.
  • Precis vad ni kan göra i rapporteringsmailet kan ni också gör här, vit- svartlista, skicka till Inbox osv.
  • Ni kan här också analysera brevet. Ni kan se vad som orsakat att brevet kategoriserats som skräp och ni kan se hela orginalkällan för brevet.
  • Ni hanterar också här era vit- och svartlistningar. Ni kan lägga till betydligt mer avancerade vit- och svarlistningar här, t.ex. vitlista hela domäner, typ *@klarna.se.

Ni får som sagt ett mail dagligen med information om ny skräppost som hamnat i er karantän. Skräppost sparas 7 dagar i karantänen, sedan tas de bort.

Bättre hantering av "svensk" skräppost

Skräppostfilter är i regel anpassade för skräppost på engelska och riktad mot engelsktalande personer. Vi ser emellertid mer och mer skräppost som är riktade på en svensk målgrupp. Breven är skrivna på svenska och innehåller ofta en context som är relevant för svenskar, t.ex. referenser till Zlatan, ABBA, Benny Andersson, Leif GW och så vidare. De internationella skräppostfiltrerna är dåliga på att fånga dessa.

Med denna tjänst hanterar vi själva anpassningen till svenska förhållanden. Vi administrerar och anpassar egna regler för att fånga svensk skräppost, phishing, virus och andra bedrägliga mail. Slinker ni ändå igenom svensk skräppost, rapportera det då till oss så uppdaterar vi vårt regelverk efter detta.

Mer tillförlitlig e-postleverans

Är ni orolig för att e-post inte kommer fram till er vid driftstörningar? Normalt sett behöver man inte vara orolig eftersom protokollet för e-post är anpassat till driftstörningar. Om ens e-postserver går ned, då skall den e-postserver som skickar e-post till er vänta med att skicka brevet tills dess er e-postserver är upp och fungerar igen. Dessvärre fungerar inte alla e-postservrar på det sättet, de struntar i att vänta och meddelar avsändaren att brevet inte går att skicka, och att meddela avsändaren detta sker bara i bästa fall, ofta struntar man även i detta och mailet kommer inte fram och ingen vet om att det inte kommit fram. Detta skall som sagt inte hända, men det händer i praktiken ändå.

Lösningen på detta är att man själv har flera e-postservrar, där alla kan ta emot e-post till mig. Går en ned, då tar den andra vid. Med denna tjänst får ni denna säkerhet. Er e-post kommer att hanteras av servrar i olika datacentraler, i olika länder (alltid inom EU).

Ultrasäker E-Post

E-post idag är i princip en värdehandling. Ofta används e-post för att bekräfta vem man är, en sort av id-legmitation. E-post används också ofta för inloggning till viktiga konton, där man har tillgångar. Det är därför nu för tiden av största vikt att man skyddar sin e-post, läs mer om Ultrasäker E-Post här.

Vi erbjuder ultrasäker e-post som alternativ helt kostnadsfritt för samtliga våra webbhotellplaner. Med vår ultrasäkra e-post går det bara att läsa och skicka e-post genom att logga in till en webmailportal med 2-faktors autentisering, på samma sätt som t.ex. Gmail och Hotmail. Även om ert lösenord till ert e-postkonto skulle komma på vift kan ingen komma åt er e-post. Priset man får betala är att man bara kan använda webmail för att läsa och skicka sin e-post, man måste använda en webbläsare, det går inte att använda de inbyggda e-postklienterna som finns på telefoner och datorer.

Svar på vanliga frågor

Stödjer ni IMAP och SMTP krypterat?

Ja vi stödjer dessa protokoll genom SSL och TLS. Även webmail krypteras.

Internetleverantörer spärrar i regel port 25 så att det inte går att skicka e-post. Kan jag använda er tjänst att skicka e-post trots detta?

Ja det kan ni. Skicka istället post krypterad (SSL/TLS) över port 465/587 genom våra servrar.

Tar ni backup på min e-post?

Ja, vi tar daglig backup till olika datacenter hos olika leverantörer och dessa uppfyller de krav som GDPR kräver. T.ex. lagras data bara inom EU jurisdiktion och alltid krypterat.

Återställning av e-post sker endast på hela e-postkonton, inte enskilda meddelanden, och det medför en kostnad.

Stödjer Enkel e-post "Catch All"?

Nej. ”Catch All” är resurskrävande då spammare utnyttjar detta och bombarderar domäner som har catch-all aktiverat. Vi erbjuder det därför bara för vissa konton och vi rekomenderat att man inte aktiverar det.

Jag behöver mer utrymme, erbjuder ni det?

Ja, ni kan köpa till så mycket utrymme ni behöver. Kostnaden är 18 kr per månad för 10GB utrymme.

Finns det skydd för skräppost och skydd för virus?

Ja, vårt skräpostskydd är rigoröst. Vi erbjuder också ett extraordinärt skydd, ett skydd som är specialanpassat till svenska förhållanden och dessutom kan lägga skräp i en karantän. Man kan då vara säker på att legitima meddelanden inte sorteras bort.

Vad betyder "Vidarebefodring e-post"?

Vi erbjuder tre varianter av vidarebefodring, Vidarebefodring, E-postalias och Aliasdomän.

  1. Vidarebefodring innebär att ni kan vidarebefodra e-post till andra domäner som inte använder våra e-posttjänster. Ett exempel är att vidarebefodra till sin gmail adress. Ett annat exempel är att sätta upp en e-postadress som går till alla medlemmar i en styrelse.

    Denna typ av vidarebefodring är emellertid otillförlitlig och ingår inte i alla våra alternativ.

  2. Med e-postalias kan ni skicka e-post till olika adresser men det kommer till samma domännamn. T.ex. kan ni ange att e-post till anna@foo.se skall komma till e-postkontot anna.stina@foo.se.

  3. Sist har vi aliasdomän. Det innebär att ni kan sätta upp e-post för flera domäner. Antag att ni har två domäner, foo.se och foo.nu. Antag att ni har användaren kalle och att ni vill att post skall skickas till kalle oavsett om man skickar post till foo.se eller foo.nu. Man skapar du e-postkonton kalle@foo.se. Man sätter sedan upp en vidarebefodring av domänen foo.nu till foo.se. Det innebär då att post som skickas till kalle@foo.nu kommer till kalle@foo.se, dvs det spelar ingen roll vilken domän man skickar till, posten kommer fram till samma person oavsett. Detta är praktiskt om ni har ett företag med flera toppdomäner, typ .SE, .NU, .COM osv. Ni kan då koppla ihop dessa och vara säker på att post altid kommer fram.

Support & Dokumentation

Kundtjänst

Vill ni fråga något precis nu? Prova då vår chatt. Vi har annars en omfattande dokumentation i vår Kunskapsdatabas  och i vår WebbMotell FAQ

eller i vår Chatt i nedre vänstra hörnet.